Inmiddels ben ik aanbeland in Stap 11 van het jaarprogramma van 365 dagen succesvol. Bij 365 geloven ze erin dat er 4 gebieden zijn in je leven waarop je stress kunt ervaren, relaties, gezondheid, werk en financien. Dit zijn tevens de vier gebieden die je kunt blijven ontwikkelen, je hele leven lang. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. In dit jaarprogramma heb ik voor 2020 een thema centraal gesteld, te weten “meer kwaliteit op alle vier gebieden”. Het jaar is nog niet voorbij, maar mijn leven ziet er nu al heel anders uit.

Ik wilde mij graag beter kunnen focussen, zowel in mijn werk als in prive. Door te focussen geef je meer aandacht aan een bepaald onderwerp waardoor je in veel gevallen ook meer kwaliteit kunt leveren.

Ik werk als Officemanager en mijn baan bestaat, naast een aantal vaste werkzaamheden, voornamelijk uit, ik noem ze, “van-de-hak-op-de-tak- werkzaamheden. Veel variatie in werkzaamheden vind ik prettig, maar ik ben niet goed in multitasken. Ik onthoud niet hoe of wanneer ik wat heb gedaan, ik ben snel afgeleid (zeker wanneer een minder leuke opdracht heb liggen) en ik werkte in een ruimte waarbij mensen in en uitliepen, gezellig een praatje maakten of aan mij allerlei vragen stelden die totaal niet met mijn functie of takenpakket te maken hadden. Ik ben best chaotisch, hoewel je dat aan de buitenkant niet ziet. Het liefst werk ik zo efficient mogelijk en vink ik graag af wat ik heb gedaan.

Wat is er het afgelopen jaar veranderd?

Ik heb mijn eigen ruimte binnen kantoor gekregen, waardoor ik mij volledig kan afsluiten als ik daar behoefte aan heb. Door Corona werken er minder mensen op kantoor, dus dat scheelt ook een boel. Inmiddels werk ik weer thuis om eventuele verspreiding en besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, maar ik mis mijn kantoor zeker. Verder heb ik overzicht en structuur toegevoegd in mijn werkzaamheden. Zo maak ik planningen en houd ik elke dag bij wat ik die dag heb gedaan en hoe lang ik daarmee bezig ben geweest. Door het lijstje aan het einde van de dag te bekijken sluit ik de dag vaak met voldoening af. Voorheen had ik zelf geen idee waar ik die dag mee bezig was geweest, tenzij iets een paar uur in beslag had genomen.

Inmiddels heb ik ook een ontzettend fijne en ontspannen relatie met een hele leuke (en knappe!) man en de relaties en vriendschappen die ik heb, hebben zich bijna allemaal wel verdiept op een of andere manier. Tot vorig jaar had ik veel verschillende on- en offline contacten. Uiteraard speelt Corona hier ook een grote rol in, maar ik heb van sommige personen ook bewust (meer) afstand genomen. Hierdoor had ik meer tijd en aandacht voor andere personen.

Qua gezondheid wilde ik graag meer kwaliteit in die zin dat ik meer zou gaan sporten of bewegen. Helaas is dat niet gelukt. Wel maak ik bewustere keuzes in wat ik eet of drink en in welke hoeveelheden. Mentaal denk ik wel enorme stappen te hebben gemaakt dit jaar. Mede dankzij 365 en de inzichten die ik heb gekregen.

Voor 2021 ga ik ook weer een thema bedenken. Door een thema te koppelen aan een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, maak je onbewust keuzes in de richting van je thema. Dat heb ik het afgelopen jaar wel zo ervaren. Zo koos ik bewuster voor bepaalde voeding, kleding en besteedde ik mijn tijd met nuttige bezigheden en nam ik vaak ook heel bewust tijd voor mijzelf, om op te laden, om mij te vervelen, om creatief te zijn of om te luisteren naar podcasts over zelfontwikkeling.

Ik raad het iedereen aan; bedenk waar jij meer van wilt in je leven of in het komende jaar en maak daar een thema van. Zorg wel voor reminders aan dat thema. Ook het maken van een visionboard kan erg helpen bij het herinneren aan je thema. Ik heb bijvoorbeeld de Q van quality/kwaliteit op post-its op verschillende plekken thuis en op kantoor geplakt. Succes!

=XXX=